Njega o golmanskim rukavicama

Pravilna njega golmanskih rukavica ključna je za savršeno prianjanje i duži život golmanskih rukavica. Kako bi vaše golmanske rukavice trajale što dulje potrebno ih je njegovati i redovito prati. Evo nekoliko savjeta za održavanje vaših golmanskih rukavica u optimalnom stanju.

 • KORAK #1: UKLONITE FOLIJU

  Ovaj korak morate slijediti samo ako su vaše nove golmanske rukavice opremljene zaštitnim filmom na dlanovima. Ako vaše rukavice nemaju zaštitnu foliju, možete jednostavno preskočiti ovaj korak. Prvo protrljajte zaštitni film nekoliko puta kako biste stvorili zračni razmak između filma i pjene od lateksa. Na tom mjestu možete pažljivo prstima napraviti veću rupu u foliji i uliti mlaku vodu, tako ćete lakše odlijepiti foliju na dlanovima.

 • KORAK #2: TEMELJITO ISPIRANJE

  Obavezno operite nove golmanske rukavice mlakom vodom i ostavite ih da se osuše prije prve uporabe. Na taj način uklanjate tvorničke premaze (konzervanse) korištene u procesu proizvodnje za dulji vijek trajanja lateksa. Preporučamo korištenje sredstva za čišćenje rukavica Glove Cleaner i njime pošpricajte golmanske rukavice 4-5 puta. Prstima utrljajte sredstvo za čišćenje po pjeni i zatim isperite rukavice mlakom vodom. Sada možete iscijediti vodu i prijeći na sljedeći korak.

 • KORAK #3: SUŠENJE

  Baš kao i pranje, proces sušenja vrlo je važan za golmanske rukavice. Iznimno je važno imati na umu da se rukavice ne smiju izlagati izravnoj toplini (radijator, sušilica, sunčeva svjetlost) i ostaviti da se polako suše na sobnoj temperaturi. Za ovaj korak preporučujemo korištenje posebno dizajnirane vješalice za rukavice Dry Buddy kako biste osigurali cirkulaciju zraka i odvod vode. Rukavice bi trebale biti suhe unutar 12-24 sata.

  • Nikada nemojte spremati mokre rukavice sa spojenim dlanovima, jer to može uzrokovati lijepljenje pjene i oštetiti je kada pokušate odvojiti rukavice.
  • Nikada ne ostavljajte prljave, znojne ili mokre rukavice u torbi, jer prljavština i neugodni mirisi prodiru duboko u pjenu i kasnije ih je vrlo teško očistiti.

 • KORAK #4 - UKLONITE PRLJAVŠTINU

  Operite zaprljane golmanske rukavice u mlakoj vodi nakon svake uporabe. Za najbolji učinak pranja preporučujemo posebno sredstvo za čišćenje Glove Cleaner u spreju. Raspršite sredstvo za čišćenje u vlažne rukavice i prstima ga utrljajte u pjenu, a zatim rukavice isperite mlakom vodom. Zatim ocijedite rukavice i višak vode i ostavite da se osuše pomoću Dry Buddy vješalice.

  • Golmanske rukavice nikada ne perite u perilici jer pjena zbog nepravilnog pranja i viših temperatura može postati krhka i brže popucati.

 • Korak #5: VLAŽNI VREMENSKI UVJETI

  Mokri vremenski uvjeti i mokri tereni predstavljaju dodatni izazov za golmanske rukavice. Zato smo kod KEEPERsporta izumili posebno ljepilo poput vazelina, KEEPERsport Aqua Glue, za savršeno prianjanje čak i u vlažnim vremenskim uvjetima. Prije upotrebe navlažite rukavice i utrljajte malu količinu Aqua Glue-a (otprilike veličine lješnjaka) u pjenu vaših golmanskih rukavica. Nakon nanošenja proizvoda, ne morate pustiti da se rukavice osuše, rukavice možete koristiti odmah i testirati izvrsno prianjanje u mokrim uvjetima. Nakon upotrebe nemojte dopustiti da se rukavice osuše i da ljepilo uđe duboko u pjenu. 

  • VAŽNO: Temeljito operite rukavice sredstvom za čišćenje rukavica Glove Cleaner nakon svake upotrebe Aqua Glue-a.

 • Korak #6: TROŠENJE PJENE

  Važno je znati da je trošenje pjene od lateksa neizbježno i nemojte se uznemiriti ako primijetite prve znakove trošenja nakon prve uporabe. Lateks je vrlo mekan prirodni proizvod i kao takav je podložan habanju. Bez obzira koju marku ili cjenovnu kategoriju odabrali, bilo koji lateks može početi pokazivati ​​znakove trošenja nakon prve uporabe. Ozbiljno trošenje, pa čak i otrgnuti komadići pjene uzrokovani su nepravilnom tehnikom ili jakim silama koji su uzrokovani nepravilnom uporabom golmanskih rukavica. To je obično zbog kontakta s tlom tijekom parade ili u situaciji jedan na jedan.

  Kao opće pravilo, možete koristiti golmanske rukavice dok se pjena potpuno ne istroši. Sasvim je prirodno da češćom uporabom opada prianjanje i pjena se sve više troši. Grip nošenih rukavica moguće je obnoviti posebnim ljepilima za bolje prianjanje marke Glove Glu. Važno: nakon korištenja ljepila temeljito očistite golmanske rukavice sredstvom za čišćenje rukavica. Ako slijedite naše savjete, možete očekivati ​​prosječno vrijeme korištenja od 3-4 mjeseca, iako to također ovisi o učestalosti korištenja (broj treninga, golmanskih treninga, rukavica za trening i utakmicu). Profesionalni golmani obično mijenjaju rukavice svaka 2 tjedna.

 • Korak #7: SKLADIŠTENJE

  Savršena njega golmanskih rukavica uključuje ne samo pravilno čišćenje, već i pravilno skladištenje. Ako rukavice nećete koristiti nekoliko dana, čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu i po želji u prikladnoj torbi za rukavice. Važno je da je torba prozračna. To štiti pjenu od prljavštine i previsokih temperatura koje dugoročno isušuju pjenu.

Preporučujemo