Što je KEEPERsport Goalkeeper Day?

Dan golmana je praznik koji smo izmislili kod KEEPERsporta, a posvećen je nogometnim golmanima. Ove godine po 5. put zaredom obilježavamo ovaj poseban dan. Osim našeg Dana golmana, postoje i drugi praznici za golmane, poput Međunarodnog dana golmana koji se svake godine obilježava 14. travnja. Kod KEEPERsporta je 11.11. važan kao Dan golmana iz vrlo posebnog razloga.

  • Zašto 11.11.?

    Broj 1 u svijetu je poznat kao broj prvog golmana. Velik broj aktivnih i bivših vrhunskih golmana nosili su broj 1 na svom dresu. Očito nam je dakle da smo 11.11. posvetili u čast svim golmanima diljem svijeta.

    Naravno, naš praznik posvećen je i golmanima s drugim brojevima na leđima. Najpoznatiji aktualni primjer za to je Talijan Gianluigi Donnarumma. Vratar PSG-a nosi broj 99 još od vremena kada je bio u AC Milanu, jer je rođen 1999. godine.

    Zabavna činjenica: nekoliko igrača također je nosilo broj 1 na svojim dresovima. Odabirom broja 1 dosta negodovanja izazvali su, između ostalih, nogometaši Jonathan de Guzman iz Chieva Verone i Pantelis Kafes iz atenskog AEK-a.

Što slavimo?

Dan golmana posvećen je svim golmanima svijeta. Učinak golmana prečesto se podcjenjuje. Pogreške se obično lakše pamte nego dobre igre. Čak i ako ste kao golman napravili sjajne obrane tijekom cijele utakmice, jedna se pogreška često kažnjava. Dok napadač može nadoknaditi inače loš učinak jednim pogotkom.


Najbolji primjer podcjenjivanja golmana može se vidjeti u nagradi Ballon d'Or koju je dosad osvojio samo jedan golman. Davne 1963. godine legendarni vratar Lev Yashin proglašen je najboljim nogometašem godine. Zato smo mi kod KEEPERsporta odlučili slaviti naš Dan golmana svakog 11. 11. kako bismo svim golmanima diljem svijeta odali priznanje i poštovanje koje zaslužuju, bez obzira na njihovu razinu igre ili godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER

Budite uvijek u toku! Prijavite se za naš newsletter i budite prvi koji će saznati novosti i ekskluzivne promocije.