Krojevi golmanskih rukavica

Znate li sve vrste krojeva golmanskih rukavica?
Osim kvalitete lateks pjene, takozvani krojevi ili rezovi također igraju važnu ulogu kod golmanskih rukavica. Znamo različite rezove koji svaki utječu na osjećaj nošenja i veličinu kontaktne površine koja se koristi prilikom hvatanje lopte.

 • #1 NEGATIVNI REZ (NC)

  Negativni rez prvi je izbor mnogih profesionalnih vratara širom svijeta. Kod negativnog reza, tijelo i dlan su ušiveni s unutarnje strane rukavica, što znači da su šavovi nevidljivi izvana. To čini lateks površinu koja dodiruje loptu manjom od ostalih rezova, ali u isto vrijeme, to osigurava tijesno i udobnije pristajanje i maksimalan osjećaj prilikom hvatanja lopte.

 • #2 REGULARNI REZ (RC)

  Regularni rez nudi ugodno i tradicionalno pristajanje rukavica. Suprotno tome, kao kod negativnog reza, tijelo i dlan su ušiveni s vanjske strane rukavica, tako da je cijela površina dlana izložena kontaktu s loptom. To obećava veću površinu za hvatanje i opušten osjećaj nošenja. Kako je posljednjih godina potražnja za regularnim rezom jako smanjena, uočavamo trend pada proizvodnje RC modela kod svih proizvođača golmanskih rukavica.

 • #3 ROLL FINGER ILI GUNN CUT (GC)

  Kao što naziv Roll Finger sugerira, lateks pjena zakrivljena je oko prstiju što pridonosi da površina koja dodiruje loptu bude što veća. Istodobno, veća površina rezultira labavijim prianjanjem i smanjenim osjećajem nego u usporedbi s negativnim ili regularnim modelima.

 • #4 HIBRIDNI REZ

  Hibridni rez jednostavno je kombinacija različitih krojeva. Kod naših Varan rukavica ima hibridni rez oznaku Power Cut. Hibridni rez kombinira roll finger koji nudi veću površinu (zakrivljeni prsti) i negativni rez (šavovi iznutra) za prijatan osjećaj na lopti. Postoje i drugi hibridni rezovi koji kombiniraju npr. regularni i negativni ili roll finger i regularni.